De ouder in speltherapie

Informatie over Activiteit

 • 17 september 2022
 • 10:00 - 17:00
 • Kosten voor leden € 60,00
 • Locatie

  Landgoed Landrucci
  Werkhovenseweg 24
  3985 MH Werkhoven

'de Ouder in Speltherapie'
Een workshop voor vakgroep kinder- en jeugdtherapie van het NVPA

Beste leden van de vakgroep Kinder- en Jeugdtherapie van het NVPA en overige belangstellenden,

Hierbij nodigen we je van harte uit voor 2 verschillende maar bij elkaar horende workshops op zaterdag 17 september 2022.

Ochtendprogramma: Spreker: Maurice Willems

Start: 10:00 uur tot 12:30

“De ont-moeting met het onbevangen ,verwonderende Kind is een weldaad voor het gemoed”.

Voor de workshop betekent dat dat de therapeut de geest van het Kinderhart inzet met het doel de ouders (van het problematische kind of teener) speelse mogelijkheden aan te reiken en hun zodoende te enthousiasmeren op een creatieve wijze naar zichzelf te kijken.

De workshop, die het voorprogramma vult voor het hoofdmenu van de namiddag van het ingebrachte kind of teener zelf heeft. Vaak spiegelt het kind of de teenager de klachten van de Ouder. Het kind wordt aan het werk gezet, terwijl de bron van de klacht bij de ouder en wellicht diens ouders ligt. De workshop wil de therapeut instrumenten geven om de ouder te motiveren op een inspirerende, speelse manier

(als een onbevangen Kind) naar zichzelf te kijken. Hoe doe je dat? Hoe kan je je speelse methodiek die je inzet bij kinderen verbinden met cognitief inzicht bij de ouders van het

kind, zodanig dat zij enthousiast worden om hun eigen aandeel te onderzoeken. Bij jou of een bevriend therapeut.
In de workshop geven we eenvoudige speelse oefeningen en spelopdrachten. In eerste instantie word je uitgenodigd in de schoenen van het archetypische Kind(verwondering, nieuwsgierigheid, emotioneel raakbaar, driftig en brutaal) te gaan staan en te gaan spelen. En je wordt uitgenodigd als volwassene het archetype van de Wijze Koning(in) in te zetten. Samen met het archetypische Kind gaat de Koning aan de slag. Een kind wil een avontuurlijk leven. Is het leven voor jou als volwassene ook nog avontuurlijk. Heb je nog verlangens en dromen die je wil leven. En vooral welke blokkades ken je dan. Niets menselijks is ons vreemd. Vervolgens ga je op onderzoek of het mogelijk is de ouders te besmetten met jouw speelsheid. Lukt het je hun mee te nemen in dit spel?

In de workshop geven we je eenvoudige speelse oefeningen die inzicht geven in de vraag hoe je om kan gaan met blokkades zonder te verdwalen in psychologie land.

Oefeningen als:

 • Hallo Klacht (hoe heet je klacht? Bijvoorbeeld “altijd Moe”.
 • Hartelijk welkom. Wat kan ik voor je doen?
 • Of de klacht vertoont zich in een personage die jou moeiteloos met de rug tegen de muur doet staan. Help!! Wat nu?
 • Of hoe ga je om met je overspannen geraakte lievelingshond, die je alle hoeken van de kamer laat zien. Metafoor voor de innerlijke spanningen in je lijf, waardoor jij je afgesloten voelt van het leven en geen raad weet wat te doen.
 • Of ben jij wel Koning(in) van je eigen land en volk of wordt je geregeerd door je subpersoonlijkheden uit beschermingsnoodzaak. Denk aan de beroemde oefening uit de Psychosynthese waar de subpersonen, de passagiers van de Bus, de plek van de chauffeur willen overnemen.

kortom: hoe kan jij als speltherapeut de ouders ondersteunen om dichter bij hun eigen hart te komen om daarmee het hart van hun kind te ondersteunen.

Middagprogramma: Spreker: Katja Witsenburg

Start: 13:30 uur tot 16:30 uur

Narcisme in het gezin

Er is de laatste tijd steeds meer te horen over narcisme. Dit roept vragen op als:

Stel dat een ouder van een kind zulke trekken heeft:

 • Wat voor gevolgen kan dit dan hebben voor een kind?
 • Wat is de typische narcistische dynamiek in de driehoek vader, moeder en kind, als je uitgaat van de ene ouder narcist en de andere ouder geen narcist, het afhankelijke kind en zo goed mogelijk willen overleven in deze driehoek.
 • Hoe kunnen aan de behoeften van het kind vervuld worden?

Wat betekent dit voor de hulpverlening:

 • Kan de andere ouder dit kind zodanig opvangen, dat hun kind toch gezond op kan groeien?
 • Wat heeft de andere ouder nodig om het kind te helpen en zichzelf te beschermen?
 • Wat kan een ouder doen?
 • Maakt het verschil als het narcisme gekleurd wordt door ‘Ik deug niet’-narcisme of door ‘ik ben bijzonder’-narcisme.
 • Kies je dan voor een andere strategie bij de therapie?

Katja Witsenburg heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor kinderen bij een ouder met narcisme. Op grond daarvan doet zij voorstellen hoe zij voor een kind, de vrije ouder en de narcistische ouder een therapeutisch zinvol traject kan aanbieden, waarbij zij oog heeft voor het systemische karakter van dit proces. Het is ingewikkelde materie en vraagt van therapeuten kennis en vaardigheid op het terrein van systemisch denken en speelvaardigheid om de belangen van het kind op zijn best te kunnen behartigen.

In de workshop ga je leren:

 1. Hoe herken je narcisme in een gezin in de praktijk.
 2. op welke manier kun je de ouders en kinderen, die met narcisme te maken hebben, het beste begeleiden. Wat zijn de speerpunten van aandacht in dit therapeutisch traject.
 3. Hoe kun je omgaan met een ouder bij wie je narcistische trekken denkt te herkennen.

Locatie:
Landgoed Landrucci, Werkhovenseweg 24,
3985 MH WERKHOVEN
T: 06-19754097
M: info@landrucci.nl

Landrucci ligt centraal in Nederland. Tien kilometer van Utrecht en 4 kilometer van de A12 (afslag Bunnik). Onze duurzame vergaderlocatie is makkelijk bereikbaar en je kunt bij ons gratis parkeren.

Certificaat:
De workshop is door de NVPA geaccrediteerd voor 6 SBU of 5 PSBK-uren. Je ontvangt na de workshop per mail een certificaat van deelname.

Kosten:
Leden: € 60,- incl. BTW / Niet-leden: € 85,- incl. BTW

Aanmelden:
Inschrijving en betaling uitsluitend via het NVPA: WWW.nvpa.org/trainingen/public
Maximaal 20 deelnemers.

Annuleren:
Indien je onverhoopt toch niet kunt komen, kun je annuleren tot 7 dagen voor aanvang van de bijeenkomst bij het secretariaat (digitaal). Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag van deze bijeenkomst in rekening gebracht. (Annuleringsreglement – klik op de link)

Factuur:
Voor de bijdrage in de kosten van deze workshop ontvang je per mail je factuur.

Hartelijke groet,

mede namens de voorbereidingsgroep
Mariska van der Meijs, vakgroep-coördinator.

Als je lid bent van het NVPA kun je hier inloggen , de gegevens worden dan automatisch aangevuld.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Dit evenement draagt kosten met zich mee, kies hieronder uw betalingswijze.