Lid zijn betekent ook:

Lid zijn betekent ook:

Eenmaal lid van het NVPA heb je een aantal stappen te doorlopen om als psychosociaal therapeut aan de slag te kunnen gaan. Nieuwe leden ontvangen 'Het Stappenplan voor nieuwe leden'. Hierin vind je de informatie en  documenten die je nodig hebt om aan alle (wettelijke) voorwaarden te voldoen. 

De belangrijkste hebben we alvast voor je op een rijtje gezet:

  1. Verklaring omtrent het Gedrag (VOG)
    Bij ingaan van het NVPA-lidmaatschap krijg je een link toegestuurd om een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen bij Justis. Eens per 5 jaar wordt je gevraagd een nieuwe VOG aan te leveren.

  2. Lidmaatschap RBCZ/TCZ
    Alle leden van het NVPA zijn geregistreerd bij het Kwaliteitsregister RBCZ. Via het RBCZ kom je in aanmerking voor vergoedingen van zorgverzekeraars en ben je aangesloten bij de tuchtrechtregeling (TCZ). Na ingaan van het lidmaatschap bij het NVPA melden wij je aan bij het RBCZ.

  3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
    In het kader van de wet Wkkgz, dien je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben die voldoet aan de eisen van de Wkkgz. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.
    Het NVPA is een samenwerking aangegaan met twee aanbieders van een BAV die “Wkkgz-proof” is. Zij bieden speciaal voor leden van het NVPA de BAV met extra korting aan:
    • Als lid van het NVPA kun je gebruik maken van een collectieve regeling bij SURE-business. Zie www.dba-advies.nl/nvpa voor meer informatie of bel naar 0342-404186.
    • Het NVPA heeft een interessant aanbod van Balens verzekeringen Ltd. uit Amsterdam. Zie www.balens.nl/beroepsverenigingen/nvpa voor meer informatie of bel gratis naar 0800-022 0932.
    • Je kiest zelf een andere aanbieder. Let erop dat de BAV "Wkkgz-proof" is. 

  4. Aansluiting Geschillenorganisatie (SCAG)
    In het kader van de wet Wkkgz, moeten alle therapeuten aangesloten zijn bij een Geschillenorganisatie, die goedgekeurd is door het ministerie van VWS. Met ingang van 1 januari 2020 kun je als lid van het NVPA gebruik maken van een collectiviteitsregeling en je via ons aansluiten bij de SCAG. Je kunt ook kiezen voor aansluiting bij een andere geschillenorganisatie (o.a. P3NL, Klachtenportaal).

  5. Scholingsverplichting
    Voor leden van het NVPA geldt een scholingsverplichting. Intervisie, PSBK en geaccrediteerde scholingen zijn hierin een vast onderdeel. Eén keer in de 2 jaar vindt de toetsing van de scholing plaats. Op de pagina Scholing en scholingsverplichting – NVPA kun je hier meer over lezen en ook hoeveel uur (SBU) er per jaar behaald moeten worden en in welke categorieën.

  6. Visitatie
    Eens per 5 jaar vindt een praktijkbezoek (visitatie) plaats. De visitaties worden gedaan door Bureau Visie-tatie (www.visie-tatie.nl). Tijdens dit bezoek wordt je praktijkvoering geëvalueerd en krijg je aanbevelingen om deze eventueel te verbeteren. Na aanmelding bij het NVPA word je in het eerste half jaar gevisiteerd. Aan de visitatie zitten kosten verbonden (zie pagina Kosten – NVPA).