VG K&J De dynamiek tussen ouders en kind bij psychische problematiek

Image from activity

Informatie over activiteit

 • 01 maart 2024
 • 09:30 - 16:30
 • 18 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 105,00
 • Kosten voor leden € 85,00
 • Locatie

  De Graanmaalderij
  Middelblok 2
  2831 BP Gouderak

Uitnodiging

Hierbij nodigen we de leden van de vakgroep Kinder- en Jeugdtherapie, NVPA-leden en andere belangstellenden van harte uit voor de bijeenkomst van de vakgroep Kinder- en Jeugdtherapie van het NVPA voor: WORKSHOP KINDERTHERAPEUTEN EN - PSYCHOLOGEN

Vrijdag 1 maart 2024 in Gouderak van 09:30 (inloop) tot 16:30 uur ( incl. lunch)

De dynamiek tussen ouders en kind bij psychische problematiek

Door Thea Bodegraven

Wie is Thea:

Thea van Bodegraven-Boonstra is eigenaar van coachpraktijk Sterk in Eigen Kracht waarin zij al ruim tien jaar mensen via de Boonstra-methode begeleidt die een naaste hebben met een GGZ-diagnose. Deze methode is ontstaan vanuit haar eigen ervaringsdeskundigheid. Door jarenlange ervaring en onderbouwing vanuit diverse theorieën heeft zij de methode naar een professioneel niveau getild. Zij leidt zorg- en hulpverleners hierin op.
Regelmatig wordt zij benaderd door psychiaters en psychologen voor advies.
Thea is auteur van de boeken ‘Als helpen niet helpt’ en ‘Gedwongen’. Non-fictie en fictie over naaste zijn van een gezinslid met angst of dwang.

In de praktijk van Thea komen veel naasten die eerder begeleiding hebben gehad bij de praktijkondersteuner van de huisarts, psycholoog of ouder- of partnerbegeleiding hebben gehad bij de GGZ-instelling van hun kind of partner. Zij hebben te maken gekregen met onderstaande valkuilen:

1.De begeleidingsgesprekken gaan over de angst en dwang van de ander. Het is heel fijn als een naaste ruimte krijgt om te vertellen. Zeker als schaamte een grote rol speelt (wat vaak zo is en onderdeel is van de emotionele chantage) geeft het ruimte om woorden te geven aan wat er gebeurt. De naaste voelt zich gehoord. Tegelijk wordt in de begeleiding hetzelfde patroon aangehouden als in de thuissituatie: alle aandacht gaat naar de angst en dwang van de ander. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

2. Er worden tips en adviezen gegeven om te stoppen om uit de angst en dwang van te ander te komen. Te stoppen met meedwangen en vermijden. Vaak kloppen de tips en adviezen, maar ja… als het zo makkelijk was, dan was er geen probleem. Natuurlijk zijn er naasten die aan een aantal tips en adviezen genoeg hebben en die in staat zijn om deze tips en adviezen in de praktijk te brengen. Voor het grootste deel van de naasten werkt dit helaas niet zo. Tips en adviezen gaan over WAT te doen. Het probleem zit in HOE te doen. Dat is een persoonlijk proces om te onderzoeken, omdat dit gaat over onderliggende persoonlijke thema’s.

3. Als helpen niet helpt… en toch maar blijven proberen Naasten hebben het idee dat ze alles proberen, op allerlei manieren. In de praktijk is dit helaas niet het geval. Ze doen telkens hetzelfde maar gebruiken andere woorden of het komt uit een andere bovenliggende emotie. De kern blijft hetzelfde: aandacht geven aan de angst en dwang. In begeleiding ervaren veel naasten dat ze juist gesteund worden in het helpen dat niet helpt. Tot de begeleider zelf aangeeft niet meer te kunnen helpen.

Als kinder- en jeugdtherapeut heb je regelmatig te maken met een kind met psychische problematiek. Het principe werkt hetzelfde als voor een partner. Ook ouders zitten gevangen in een vicieuze cirkel doordat zij hun leven laten bepalen door de problematiek van het kind.

Inhoud workshop:

Wat speelt er in de dynamiek tussen ouders – kind – diagnose?

In deze workshop gaan we in op wat er speelt in de relaties binnen het gezin als er een kind is met psychische problematiek of een GGZ-diagnose.

Ouders willen hun kind, dat het moeilijk heeft, helpen. Dit doen zij vanuit hun eigen angst, maar bijvoorbeeld ook vanuit schuldgevoel of verantwoordelijkheidsgevoel. Toch helpt hun helpen niet.
Dit is de primaire reactie en dat is precies waar de diagnose van het kind gebruik van maakt. Het opent de weg naar de emotionele chantage.
Je gaat vanuit theoretische modellen begrijpen hoe deze dynamiek ontstaat en werkt.

De ingang om deze dynamiek te veranderen, ligt niet bij het kind, maar bij de ouders.
Waar ouderbegeleiding erop gericht is hoe de ouders met hun kind om moeten gaan, werkt de Boonstra-methode anders. Wie zijn de ouders zelf? En hoe kunnen/durven zij weer zichzelf te zijn naast hun kind?
Daardoor kunnen zij het voorbeeld voor hun kind worden (‘het beeld dat voor gaat’).
Deze benadering doorbreekt de onderlinge dynamiek waardoor therapie bij het kind effectiever is.

In de workshop komen theorie en praktische oefeningen samen. Je kunt eigen casuïstiek inbrengen.

Gebruikte theorieën: ijsbergmodel, systemisch werk, karakterstructuren, NLP

Certificaat:
Na afloop ontvang je van de NVPA een certificaat voor deelname met 5 scholingsuren en/of 5 PSBK punten. Deze wordt geplaatst door het secretariaat in je persoonlijke dashboard Scholing.

Programma:

9.30 – 10.00 uur inloop
10.00 – 12.30 uur workshop (15 min koffie/thee pauze)
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 16.30 uur workshop (15 min koffie/thee pauze)

Na afloop:

Na het volgen van deze workshop kijk je anders naar de dynamiek tussen ouders en kind.
Je begrijpt hoe deze dynamiek werkt en kunt deze aan zowel ouders als kind uitleggen.
Je hebt handvatten om deze dynamiek te veranderen.

Voor wie?

Je bent opgeleid therapeut en werkt met kinderen met psychische problematiek en hun ouders.

Kosten:

Voor leden: € 85,- inclusief uitgebreide lunch (inclusief 21% BTW)
Voor niet-leden: € 105,- inclusief uitgebreide lunch (inclusief 21% BTW)

Indien je speciale dieetwensen hebt, geef dit dan door aan de coördinator van de vakgroep Mariska van der Meijs door een mailtje te sturen naar mariska@reiswijze.nl

Locatie:

We hebben een hele mooie locatie gevonden in een voormalige molen in Gouda.

De Graanmaalderij, Middelblok 2
2831 BP Gouderak

De Graanmaalderij in Gouderak is makkelijk bereikbaar op tien minuten rijden van de afslag Moordrecht (A20 en A12) en heeft 12 gratis parkeerplaatsen op eigen terrein. Naast deze parkeerplekken is er 100m richting Rotterdam een ruime openbare parkeerplaats in een woonwijk In de buurt

De Graanmaalderij is ook bereikbaar per openbaar vervoer: Bus 196 van Gouda CS richting Rotterdam Alexander stopt elk uur in Gouderak. De bushaltes Gouderak Pols en Gouderak De Waal liggen allebei op 2 minuten loopafstand. Ook per ov-fiets is de Graanmaalderij goed bereikbaar vanaf station Gouda.

Aanmelding:

Leden: Log in op de website: www.nvpa.org en ga naar Bekijk dashboard naar Activiteiten.

Scroll naar beneden naar de Vakgroep Kinder- en Jeugdtherapie en klik op Bekijk. Onderaan deze pagina kun je je opgeven door op Deelnemen te klikken. Klik op IDeal en vervolgens op Betalen en aanmelden. Je aanmelding is voltooid als je de betaling hebt gedaan. Je ontvangt een bevestiging in je mailbox. Mocht je speciale wensen hebben ten aanzien van de maaltijd, dan kun je dit noteren bij Opmerking.

Voor niet-leden: https://www.nvpa.org/activitei... Klik op de link en scroll naar de gewenste activiteit).

Annuleren: KOSTELOOS ANNULEREN tot en met 23 FEBRUARI 2024

Indien je toch niet kunt komen, kun je per e-mail annuleren bij het secretariaat (info@nvpa.org) tot en met 23 februari 2024. Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag in rekening gebracht.

Het beloofd een hele mooie leerervaring te worden.

Ik heb er dan ook veel zin in en hoop jullie allen ook.

Tot 1 maart 2024.

Mariska van der Meijs

mariska@reiswijze.nl