Mvr. W.B. Hoogakker

Psychologen

Profiel Foto

Contactgegevens

Praktijkgegevens

Specialisaties

Psycholoog
ACT

Over mij

In 1996 ben ik als Drs. Psychologie aan de Universiteit van Tilburg afgestudeerd. Naast verschillende management- en andere professionele trainingen, tijdens mijn internationale carrière in marketing, richt ik mij sinds 2008 weer op mijn eerste liefde: de psychologie. Ik ben gefascineerd door het voelen van emoties in ons lichaam en hoe dat ons gedrag beïnvloed. Hoe komt het dat we de ene keer zo makkelijk getriggerd worden en de andere keer niet? Of hoe komt het dat we bij de ene persoon wel op een heftige manier reageren en bij de ander niet? En hoe kunnen we hier invloed op uitoefenen? Het antwoord op deze vragen heb ik grotendeels gevonden bij de Polyvagaal Theorie. Momenteel werk ik daarom vooral lichaamsgericht en dan specifiek met deze theorie die gaat over het reguleren van onze autonome reacties (fight/ flight/ freeze) aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel. Hiervoor volgde ik trainingen gevolgd bij Deb Dana (opleiding Polyvagal Informed Therapist: Engaging the Rythm of Regulation) en bij Stephen Porges (grondlegger van de Polyvagal Theory). Omdat Zelfcompassie een groot onderdeel van lichaamsgericht werken is, heb ik ook een aantal trainingen gevolgd voor Mindfulness & Radical Compassion bij Tara Brach. Daarvoor heb ik verschillende trainingen en opleidingen gedaan waaronder Transactionele Analyse (TA), Psychosynthese, Focussing, Thema Gecentreerde Interactie (TGI), Ademhalingstechnieken, Mindfulness, Oplossingsgerichte Relatietherapie, ACT (RINO) en een 4-jarige opleiding tot traumatherapeut.

“Loslaten is hip, iedereen is wel ‘iets’ aan het loslaten. Voor mij gaat het erom om allereerst je emoties te kunnen observeren, om ze vervolgens te kunnen toelaten, pas daarna kun je ze loslaten.”

Werkwijze

Door te leren voelen weer contact maken met jezelf, dat is wat ik het liefste doe. We beginnen met het in kaart brengen van je hulpvraag, waar heb je het meest last van en hoe vertaalt dat zich naar jou dagelijks leven. Dan gaan we observeren, wat gaat er goed en wat niet. Ik leg dan de Polyvagaal Theorie uit, dat je autonome zenuwstelsel je in bepaalde richtingen stuurt die je zelf niet de baas bent. Door te observeren gaan we begrijpen wat ons triggert en waardoor we in fight/ flight reacties terecht komen, of in een shutdown/ freeze reactie. Door bepaalde oefeningen worden we steeds meer bewust, en worden we minder bang voor ons gevoel - ACT speelt hierbij o.a. een grote rol, maar ook Mindfulness en vooral Zelfcompassie-technieken. Via observatie gaan we dan naar regulatie en zelfcompassie. Je leert als het ware je zenuwstelsel en daarmee ook je emoties navigeren, dus wat kan ik doen als ik bang word, of boos, of teleurgesteld - hierdoor kun je andere keuzes maken, en krijg je meer grip op je emoties in plaats van dat zij de baas spelen over jou. Dit maakt het leven lichter, leuker en vooral ook aangenamer. Emoties geven kleur aan het leven - en in plaats van ze weg te willen (het is nl. niet realistisch om geen angst, boosheid of teleurstelling meer te hebben in het leven), leer je er beter mee omgaan en dat maakt het leven ontzettend interessant.