NVPA Studiedag zaterdag 22 juni 2024 Innerlijke autonomie

Image from activity

Informatie over activiteit

 • 22 juni 2024
 • 09:30 - 16:30
 • 64 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 135,00
 • Kosten voor leden € 110,00
 • Locatie

  Vergader en Congrescentrum de Schakel
  Oranjelaan 10
  3862CX NIJKERK

NVPA Studiedag zaterdag 22 juni 2024

                         Innerlijke autonomie

                                               met Joke de Vries

Inhoud

Hoe iemand omgaat met klachten, ziekten en/of psychosociale problemen wordt voor een belangrijk deel (veelal onbewust) bepaald door de innerlijke levenshouding. Deze kan variëren van zich ‘speelbal’ of ‘slachtoffer’ voelen of een ‘bestrijder’ te zijn van hetgeen gebeurt, tot de ervaring ‘zelf de regie’ te hebben in het eigen leven. Een levenshouding gebaseerd op geen of weinig autonomie, kan bijdragen tot het krijgen of verergeren van klachten of tot disfunctioneren op lichamelijk en/of psychosociaal gebied.

Daartegenover staat dat hoe meer autonomie, des te meer innerlijke vrijheid men ervaart in het omgaan met wat er nu gebeurt in het leven of wat er in het verleden is gebeurd. Een mens is beter in staat om keuzes te maken die passen bij wat je zelf belangrijk vindt. En zo ervaart iemand steeds meer ín en vanuit zichzelf een eigen antwoord te vinden op wat zich ‘aandient’.

Autonomie kunnen we beschrijven als het vermogen en de mogelijkheid om zelf keuzes te maken in het leven. Autonomie is niet vanzelf bij iedereen aanwezig, maar het kan in de loop van het leven ontwikkeld worden. De ontwikkeling van innerlijke autonomie is een belangrijk proces dat mensen op volwassen leeftijd kunnen doorgaan. Deze ontwikkeling vindt met name plaats in tijden van veranderingen. Dit kunnen zowel ‘positieve’ als ‘negatieve’ levensgebeurtenissen zijn. Juist in tijd van verandering kunnen mensen leren zo met de werkelijkheid om te gaan, dat men de innerlijke vrijheid gaat ervaren om deze veranderingen toe te laten als deel van het leven. Als hulpverlener kunnen wij de cliënt bijstaan in het ontwikkelen van zijn of haar autonomie.

Deze studiedag zullen we dieper ingaan op het begrip innerlijke autonomie en de ontwikkeling hiervan, de verschillende levenshoudingen en wat de term gezondheidsbevordering vanuit dit perspectief inhoudt.

Over Joke de Vries

Dr. Joke de Vries (1951) studeerde in 1976 af als arts aan de Erasmus Universiteit en bleef daar verbonden als wetenschappelijk (hoofd)medewerker. Naast dit werk heeft zij verschillende humanistische psychotherapie opleidingen gevolgd (o.a. psychosynthese, gestalt, sensory-awareness, bio-energetica, humanistic medicine en confluent education).

In 1983 startte zij samen met haar partner Rudy Rijke een eigen instituut, welke sinds 2007 bekend is onder de naam De Vries en Rijke, expertisecentrum voor menselijke waarden in professionaliteit. Vanuit dit instituut is Joke inmiddels 40 jaar werkzaam als docent, counselor, supervisor en trainer. Zij heeft veel hulpverleners getraind in het effectief bijdragen aan de ontwikkeling van autonomie van hun patiënten en cliënten. In 1998 promoveerde Joke, met als titel: Ontwikkeling van autonomie als basis van heling.

Programma van de studiedag

9.30 - 10.00 uur: Welkom met koffie & thee - Inschrijving

10.00 - 10.10 uur: Opening door dagvoorzitter Astrid Paalvast

10.10 - 11.00 uur: Inleiding door Joke de Vries

11.00 - 11.15 uur: Korte pauze

11.15 - 13.00 uur: Vervolg lezing Joke de Vries

13.00 - 14.00 uur: Lunch

14.00 - 15.30 uur: Voortgang programma met Joke en interactief stil staan bij het thema

15.30 - 16.20 uur: Plenaire uitwisseling met elkaar en Joke

16.20 - 16.30 uur: Afsluiting door de dagvoorzitter


Praktische informatie

Locatie:

Vergader en Congrescentrum de Schakel

Oranjelaan 10/3862 CX Nijkerk

Tel.: 033-2460804

Aanmelding: uiterlijk tot en met 16 juni 2024

Log in op de website: www.nvpa.org en ga naar Bekijk dashboard naar Activiteiten.

Scroll naar beneden naar de Studiedag op 22 juni en klik op Bekijk.

Onderaan deze pagina kun je je opgeven door op Deelnemen te klikken. Klik op IDeal en vervolgens op Betalen en aanmelden. Je aanmelding is voltooid als je de betaling hebt gedaan. Je ontvangt een bevestiging in je mailbox.

Let op dat je bent ingelogd bij inschrijving. Alleen dan geldt de speciale ledenprijs.

Er geldt een maximaal aantal deelnemers van 100.

Deelnamekosten:

* Voor leden: € 110,- (incl. Btw)

* Voor niet-leden: € 135,- (incl. Btw)

Inclusief koffie, thee en lunch

Annulering deelname: uiterlijk tot en met 16 juni 2024
Annulering van de deelname aan de studiedag is mogelijk tot en met 16 juni 2024. Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag van de studiedag in rekening gebracht.

Annuleringsvoorwaarden zijn te vinden op het dashboard onder NVPA documenten.

Studie-uren

Deze studiedag telt mee voor de verplichte scholingstoetsing voor 6 PSBK-uren of 6 scholings-uren (geaccrediteerd)

Speciale dieetwensen

Heb je speciale dieetwensen? Deze graag bij inschrijving doorgeven. Tijdens de studiedag kunnen er geen verzoeken in behandeling genomen worden!

Enquêteformulier en Certificaat

Bij aanvang ontvang je een enquêteformulier. Na afloop kun je een ingevuld exemplaar inleveren bij de organisatie. NVPA-leden krijgen het certificaat een paar dagen later direct in hun NVPA-dashboard. Niet NVPA-leden krijgen deze opgestuurd door het secretariaat per e-mail.

Hoe de locatie te bereiken:

Per auto:

Lees ook de informatie over parkeren als je met de auto komt, om ongemak te voorkomen.

A28 vanaf Zwolle / Utrecht / Amersfoort

Neem je afslag Nijkerk (9) vanaf de autosnelweg A28 tussen Utrecht en Zwolle.

Wanneer je vanaf de afslag richting Nijkerk rijdt, sla je bij de rotonde rechtsaf richting het Centrum. Vervolgens bij de 2e rotonde linksaf de Oranjelaan oprijden. Je ziet de Schakel aan je linkerzijde.

A30 / A1 vanaf Apeldoorn / Arnhem / Ede

Bij knooppunt Barneveld neem je de provinciale weg richting Nijkerk.

Wanneer je Nijkerk binnen rijdt ga je bij de rotonde rechtsaf. Bij de volgende rotonde (Hoefslag) weer rechts en als je het spoor over rijdt bij het NS-station opnieuw rechtsaf. Je rijdt nu de Oranjelaan op en ziet de Schakel aan je rechterzijde.

Per openbaar vervoer

De Schakel is ook goed per trein te bereiken. Het NS Station ligt op slechts 200 meter afstand van de Schakel en is rechtstreeks te bereiken vanaf de stations Amersfoort, Utrecht en Zwolle.

Parkeren:

Op het terrein van de Schakel kun je gratis parkeren echter hier is het aantal parkeerplaatsen beperkt. Je kunt vrij parkeren bij het NS-station (P+R). Aan de Oranjelaan kun je gratis parkeren middels een parkeerschijf (blauwe zone). Een parkeerschijf is verkrijgbaar bij de Schakel.

Je kunt ook gebruik maken van parkeergarage Oosterpoort. De ingang is bij de rotonde even voorbij de Schakel. Het uurtarief bedraagt € 0,90 per uur. Je kunt echter ook een dagkaart tegen een gereduceerd tarief bij ons aanschaffen. Hiervoor betaal je € 5,-.

We zien uit naar jullie komst op zaterdag 22 juni 2024!

Werkgroep Studiedagen NVPA