NVPA Studiedag zaterdag 11 maart 2023 Polyvagaal theorie

Image from activity

Informatie over activiteit

 • 11 maart 2023
 • 09:30 - 16:30
 • 146 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 110,00
 • Kosten voor leden € 90,00
 • Locatie

  Postillion Hotel Bunnik
  Baan van Fectio 1
  3981 HZ Bunnik
Wil je op de wachtlijst komen stuur dan een e-mail naar info@nvpa.org
Wanneer er een plaats vrijkomt sturen we je een e-mail toe dat je je kunt aanmelden.

_____________________________________________________________________________________

NVPA Studiedag zaterdag 11 maart 2023 

Polyvagaal theorie
(co-)regulatie in de therapiepraktijk

Spreker: Heleen Grooten

Inleiding

De polyvagaal theorie is al haast niet meer weg te denken uit ons therapeutische vocabulaire, zo wijd verspreid geraakt is deze invalshoek, zowel onder therapeuten als cliënten.

Stephen Porges, hoogleraar psychiatrie en oprichter van het Traumatic Stress Research Consortium is de grondlegger van de Polyvagaal theorie. Hij publiceerde er al over in 1994 maar de afgelopen jaren nam de bekendheid erover in Nederland pas exponentieel toe. Dit is mede te danken aan mensen die zijn wetenschappelijk werk vertaalden naar de therapeutische praktijk, zoals Deb Dana, en het gedachtengoed verder verspreiden zoals, in Nederland, Heleen Grooten.

Inhoud studiedag

De polyvagaal theorie geeft een degelijke onderbouwing voor wat veel complementair werkende therapeuten al heel lang beseffen; ons welbevinden, onze emoties en onze fysieke responsen zijn een samenhangend geheel. In de polyvagaaltheorie wordt deze samenhang helder uitgelegd aan de hand van de werking van ons zenuwstelsel. Aan bod komen onder andere onze sympathische vecht- en vluchtrespons maar ook de zogenoemde dorsaal vagale respons; het immobiliseren ten dienste van de overleving. In deze respons, die deel uitmaakt van het parasympatische systeem, kunnen we gevoelens van depressie, wanhoop en hopeloosheid ervaren alsmede een algeheel gebrek aan energie. Ook het fenomeen dissociatie kan hieronder worden begrepen.

Tegenover deze sympathische en dorsaal vagale respons staat de ventraal vagale respons, ook wel het ‘sociale betrokkenheids-systeem’; de staat van ons parasympatische zenuwstelsel waarbinnen we ons veilig en ‘heel’ voelen; verbonden met onszelf en anderen en in contact met onze vaardigheden om te dealen met wat zich in het leven voordoet. Het fenomeen van de neuroceptie, het onbewust waarnemen van signalen van veiligheid en onveiligheid speelt een belangrijke rol in de werking van de drie responssystemen alsmede ervaringen in mensenlevens die de flexibele beweging tussen de verschillende systemen belemmeren waardoor we onnodig in een overlevingsrespons vast kunnen blijven zitten.

Door te begrijpen hoe de drie systemen van ons zenuwstelsel werken, kunnen we onszelf en onze cliënten beter begrijpen én helpen de responses te (co-)reguleren wanneer deze ons niet dienen of wanneer de terugkeer naar de ontspannen verbonden staat wordt belemmerd.

Onderwerpen die aan bod zullen komen:

 • Theorie over de werking van de drie responssystemen van ons zenuwstelsel
 • Het fenomeen neuroceptie
 • Het sociale betrokkenheidssysteem
 • Manieren om cliënten te ondersteunen bij de regulatie in de therapiepraktijk, onder andere door co-regulatie

In de ochtend zullen we stil staan bij de theorie. In de middag zal het accent liggen op zelf oefenen. Bij de oefening zal spreekster Heleen Grooten ondersteund worden in de begeleiding door haar tevens deskundige partner Albert Grooten en door twee van onze NVPA collega-therapeuten, Thekla van Middendorp en Wianda Hoogakker die in 2020 de opleiding Polyvagaal Theorie in Therapie (Befriending the Nervous System) volgden bij Deb Dana.

Spreekster
Heleen Grooten heeft samen met Stephen Porges en Deb Dana gewerkt aan onderzoek naar de polyvagaal theorie. Als logopedist raakte zij geboeid door de impact dat ons veiligheidssysteem, wat het zenuwstelsel is, heeft op stem- en ademhalingsproblemen. Werken vanuit kennis van het zenuwstelsel ínclusief het belang van de neurobiologisch oudste tak ‘de dorsale vagus’ betekent voor haar dat je niet langer tegen mensen zegt “je ademt niet goed” of “je gebruikt je stem verkeerd” maar hen helpt om de reacties te leren herkennen, te begrijpen en te reguleren, hetgeen mensen veel meer ruimte geeft en hun autonomie bevordert.

Heleen Grooten draagt de theorie uit in Nederland, naast haar eigen werk als therapeut en logopedist onder andere door de oprichting van het Nederlandse Polyvagaal Instituut en de website polyvgaalplatform.nl.

Voor meer informatie
https://polyvagaalplatform.nl/...
https://www.heleengrooten.nl
https://www.polyvagalinstitute...

Programma
09.30 – 10.00 uur: Welkom met koffie & thee & inschrijving
10.00 – 10.05 uur: Opening door dagvoorzitter Astrid Paalvast
10.05 – 13.00 uur: Heleen Grooten, met tussendoor een korte pauze (met koffie & thee)
13.00 – 13.50 uur: Lunch
13.50 – 16.00 uur: Heleen Grooten, interactief deel met tussendoor een korte pauze (met koffie & thee)
16.00 – 16.25 uur: Ruimte voor vragen uit de zaal (plenair)
16.25 – 16.30 uur: Afsluiting door de dagvoorzitter met aansluitend uitreiking certificaten

Praktische informatie:

Aanmelding: uiterlijk tot en met 1 maart 2023.
Uitsluitend via de NVPA-website: https://nvpa.org/activiteiten-trainingen (klik op de link)
Let op!: Leden moeten eerst inloggen als ze zich willen aanmelden zodat ze automatisch de ledenkorting krijgen!

Er geldt een maximaal aantal deelnemers van 150.

Deelnamekosten:
De prijs voor de studiedag bedraagt:
€  90,-- voor leden (incl. 21% BTW) en
€110,-- voor niet-leden (incl. 21% BTW).
Inclusief koffie/thee, lunch en tussendoortjes.

Studie-uren
Deze studiedag geldt voor de verplichte bijscholing PSBK en telt voor 6 scholings-uren
of 6 PSBK-uren

Certificaat
Bij aanvang ontvangt u een enquêteformulier. Na afloop kunt u een ingevuld exemplaar inleveren bij de organisatie en ontvangt u een certificaat. Certificaten worden alléén uitgereikt na deelname tot en met het eind. Het is niet mogelijk deelcertificaten uit te delen bij eerder vertrek.

Locatie:
Postillion Hotel Bunnik
Baan van Fectio 1
3981 HZ Bunnik

Speciale dieetwensen
Heeft u speciale dieetwensen: Dan gaarne per e-mail melden. Dan kunnen wij dat tijdig doorgeven. Formuleer uw dieetwens (onder vermelding van uw naam) s.v.p. duidelijk.

→ U kunt uw wensen tot uiterlijk 1 maart 12.00 uur per e-mail doorgeven aan het secretariaat van het NVPA.
Tijdens de studiedag kunnen er geen verzoeken in behandeling genomen worden!

Annulering deelname:
Annulering van de deelname aan de studiedag is mogelijk tot 7 werkdagen voor de aanvang van de studiedag.
Dat betekent concreet uiterlijk tot 2 maart 2023!
Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag van de studiedag in rekening gebracht.
(annuleringsvoorwaarden-scholingsactiviteiten-04-2022 – klik op de link)

Hoe de locatie te bereiken:

Per auto:
Vanuit Utrecht / Amsterdam via de A12 richting Arnhem: Neem afrit 19 Bunnik. Aan het einde van de afrit linksaf, de volgende 2 verkeerslichten rechtdoor richting Kosterijland. Bij de 3de stoplichten gaat u rechtsaf en ziet u het hotel aan uw linkerhand te liggen. Neem na 100 meter direct de afslag het parkeerterrein van het hotel op.

Vanuit Arnhem via de A12 richting Utrecht: Neem afrit 19 Bunnik. Aan het einde van de afrit linksaf. Bij de volgende stoplichten gaat u rechtsaf en ziet u het hotel aan uw linkerhand te liggen. Neem na 100 meter direct de afslag het parkeerterrein van het hotel op.

Per openbaar vervoer
Neem vanaf NS Station Utrecht de stoptrein richting Rhenen. Stap uit in Bunnik, het tweede station na Utrecht. Het hotel ligt op ca. 10 minuten lopen vanaf het station. Volg het voetpad “Anton van Dampad”. Aan het einde van dit voetpad ziet je het hotel aan de rechterhand liggen.

Tevens is het hotel vanaf Utrecht Centraal via buslijn 41 te bereiken. Beide bussen stoppen voor het hotel bij halte Kosterijland.

Parkeren:
Postillion Hotel Utrecht Bunnik beschikt over meer dan 650 (gratis) parkeerplekken direct voor de deur. Ook is er de gelegenheid tot het opladen van uw elektrische auto. Daarnaast beschikken zij over ‘Female Touch’ plekken, minder valide plekken en trainer plekken.

___________________________

© NVPA
Werkgroep Studiedag 2023