VG Kinder- en jeugdtherapie - Autisme leren begrijpen

Informatie over activiteit

 • 18 november 2022
 • 10:00 - 16:00
 • 20 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 85,00
 • Kosten voor leden € 65,00
 • Locatie

  Brandpunt
  Reigerstraat 16
  4811 VB Breda
Deze activiteit is volgeboekt!

Autisme leren begrijpen

Een workshop voor vakgroep kinder- en jeugdtherapie van het NVPA

Beste leden van de vakgroep Kinder- en Jeugdtherapie van het NVPA en overige belangstellenden,

Je begeleidt een kind of jongvolwassene. Je weet dat het vb. hoogbegaafd is, maar toch loopt het dagelijks tegen zijn eigen grenzen aan.

Misschien zijn je gedachten al naar autisme gegaan. Maar blijf je met heel wat twijfels zitten. Klopt dat wel met alles wat je weet van autisme? Kan het gedrag echt niet verklaard worden door vb. hoogbegaafdheid?

Wél, autisme is een heel complex gegeven. Als je een persoon met autisme kent, dan ken je welgeteld 1 persoon met autisme. Iedereen beleeft zijn autisme op zijn manier, daarom spreken we ook van het autismespectrum.
Maar net hierdoor wordt het ook zo moeilijk om het autistische denken bij kinderen met autisme te herkennen.

Je voelt dat je aan je eigen grenzen zit, maar toch wil je een richting kunnen meegeven aan je handelen.

Adi van den Brande heeft daarom een Toolbox ontwikkeld.

Deze ‘Toolbox, het autistische denken’ is ontwikkeld om aan deze nood tegemoet te komen. Het is een handig uitgewerkt pakket dat je richting geeft in het denken van het kind. Door het gebruik van dit materiaal krijg je zicht op het kind en krijg je tal van interventiemogelijkheden.

Het autistische denken

Het autistische denken is niet makkelijk om te doorgronden. Het gaat namelijk over een andere manier van prikkelverwerking die bij deze kinderen optreedt en die hun hele leven bepaalt. Maar doorheen de jaren hebben ze ook geleerd om in deze wereld mee te draaien. Ze leren de juiste manieren van omgang met anderen, zich flexibel op te stellen, … Ze hebben leren compenseren. Wat een juiste inschatting nog moeilijker maakt.

De ‘Toolbox, het autistische denken’ gaat verder dan een goede observatie van gedrag. Hij gaat dieper in op hoe kinderen denken en welke patronen ze gebruiken om tot een bepaald gedrag te komen.

Ochtendprogramma van 09:30 tot 12:30 uur

In het ochtendprogramma maak je kennis met de Toolbox en zal Adi je vooral inzicht geven in het autistische denken. Als hulpverlener krijg je een tool voor een eerste gefundeerde mening te vormen ter beschikking. Je krijgt voeling met de manier waarop dit kind denkt en welke mogelijke oplossingen er kunnen bestaan.

Je krijgt meer inzicht in het autistische denken en hierdoor ook meer zelfvertrouwen dat je een kind en zijn ouders een juiste richting kan uitsturen. Het ‘ik-ben-onzeker-gevoel’, kan plaats maken voor een meer onderbouwde redenering. Je kan tegelijk je handelen meer afstellen op de noden van het kind.

Bij de Toolbox hoort een 3-daagse opleiding. Niet alle mogelijkheden kunnen daardoor in een ochtend uitvoerig worden besproken. Adi laat je in ieder geval wel kennis maken met deze manier van denken en kijken naar gedrag. Deze insteek geeft de omgeving een veel helderder beeld over de manier waarop we deze persoon denkt en waar zijn noden liggen.

Middagprogramma van 13:30 tot 16:30 uur

In de namiddag zal Adi dieper ingaan op autisme bij meisjes. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn verborgen signalen om hen te herkennen? Of welke noden hebben ze?
Het beloofd een boeiende dag te worden waar je heel veel leert, maar waar je ook praktisch aan de slag gaat.

Wie is Adi van den Brande?

Adi van den Brande begeleidt zowel kinderen als ouders met autisme en hoogbegaafdheid. Zij is orthopedagoog en heeft al veel onderzoeken naar autisme gedaan. Zij woont in België en heeft haar eigen praktijk “Het Lampje.

Let op! Nieuwe locatie:
Brandpunt, 
Reigerstraat 16,
4811 XB Breda

Certificaat:
De workshop is door de NVPA geaccrediteerd voor 6 SBU óf 6 PSBK-uren. Je ontvangt na de workshop per mail een certificaat van deelname.

Kosten:
Leden: € 65,- incl. BTW / Niet-leden: € 85,- incl. BTW

Aanmelden:
Inschrijving en betaling uitsluitend via het NVPA: WWW.nvpa.org/trainingen/public
Maximaal 20 deelnemers. 

Annuleren:
Indien je onverhoopt toch niet kunt komen, kun je annuleren tot 7 dagen voor aanvang van de bijeenkomst bij het secretariaat (digitaal). Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag van deze bijeenkomst in rekening gebracht. (Annuleringsreglement – klik op de link)

Factuur:
Voor de bijdrage in de kosten van deze workshop ontvang je per mail je factuur.

Hartelijke groet,

mede namens de voorbereidingsgroep
Mariska van der Meijs, vakgroep-coördinator.
Mail: mariska@reiswijze.nl
Tel: 06-12440532