Nieuwsflits corona 3 april 2020

Nieuwsflits corona 2 april 2020

1. RBCZ-actie richting overheid
"Rondschrijven RBCZ aan alle ingeschreven therapeuten: “We worden deze weken flink op de proef gesteld. Sommigen van ons hebben de praktijk inmiddels voorlopig moeten sluiten. Anderen draaien op halve kracht of minder. Van velen van ons is het inkomen daardoor schrikbarend gedaald of op zijn minst in gevaar. RBCZ wordt overspoeld door mails en telefoontjes van bezorgde therapeuten en beroepsorganisaties. Doe iets! Is de boodschap kort gezegd. En dat doen we.”

Wil je de brief nogmaals lezen klik dan op de link: RBCZ-brief

2. Corona en compensatie door de overheid
Onze leden kunnen er (nu nog) geen gebruik van maken. Hopelijk gaat de actie van de RBCZ en anderen helpen om dit mogelijk te maken.

Inmiddels is het voor veel sectoren mogelijk een aanvraag te doen voor een eenmalige tegemoetkoming van €  4.000 (Noodloket). De uitkering is bedoeld voor sectoren die het meest zijn geraakt door de maatregelen van de overheid in verband met corona.
De betreffende sectoren zijn benoemd op basis van SBI-code, dit betreft de code volgens inschrijving Kamer van Koophandel. De opgenomen sectoren, overige voorwaarden voor tegemoetkoming en de wijze van aanvraag zijn te bekijken via onderstaande link.

Link: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19:

Zoektool https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/vastgestelde-sbi-codes#block-agnl-kvk-api-kvk-block

Hopelijk gaat de actie het resultaat opleveren dat ook onze therapeuten in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van de overheid.

3. Beeldbellen: Wat geeft de AVG aan?
Zie de onderstaande links over het beeldbellen

a) Gratis programma’s:

* Zoom is niet geschikt voor vertrouwelijke uitwisseling. Dat staat op hun eigen website.
Deze kun je dus beter niet gebruiken voor vertrouwelijke gesprekken.

* Skype geeft aan: Citaat: “Je hebt volledige privacy. De gesprekken zijn van begin tot eind versleuteld.”
Bron: Zie: http://www.myskype.nl/  - Zie het kopje ‘Waarom Skype? ‘.

b) Professionele programma’s (niet gratis!):

1. KPN Zorg Messenger is een communicatieplatform speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. Zorgprofessionals krijgen hiermee de mogelijkheid om eenvoudig en veilig te communiceren.
Meer informatie: https://www.ezorg.nl/kpn-zorg-messenger/ 

2. WeSeeDo is volgens hun website beeldbellen op de juiste manier. WeSeeDo onderscheidt zich in het menselijk contact, gemak en veiligheid. Met focus op persoonlijke communicatie, aandacht en vertrouwen. Meer informatie: https://www.weseedo.nl/

Van de AVG-website:

AVG: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/corona/veilig-thuiswerken-tijdens-corona?qa=Beeldbellen&scrollto=1

En:  https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-geeft-organisaties-meer-tijd-vanwege-coronacrisis (zie het midden van het artikel)

3. Corononavirus en visitatie
Visitaties na 6 april
In de vorige nieuwsflits stond dat de visitaties van onze leden voorlopig worden opgeschort. Deze informatie is niet helemaal juist. De visitaties tot 6 april zijn opgeschort. Visie-tatie zal na 6 april gaan bekijken of en hoe het de geplande visitaties wil gaan oppakken. Leden die een afspraak hebben staan met Visie-tatie na 6 april krijgen hierover bericht.

4. Hoe gaat het met jou?

Als bestuur zijn we ons er van bewust dat deze crisis onze leden hard treft.

We ondersteunen jullie actief met informatie door de laatste ontwikkelingen met jullie te delen.  
Ook al kunnen we het niet oplossen, we kunnen wel ‘present zijn’,  (Prof. Dr. A.J. Baart) en dat willen we ook. We zijn benieuwd naar hoe het met jullie gaat. Mocht je behoefte hebben aan een gesprek, even willen sparren, of ons iets mee willen geven, dan zijn we er voor jullie. Kan via een mailtje naar het secretariaat (via info@nvpa.org ), laat je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.

Het bestuur

 

voor cliƫnten
voor zorgverleners